Ofina + nálož podzimních fotek

10. listopadu 2013 v 18:30 |  Vtipy - všehochuť
Krásný první listopadový pozdrav,

dnes mám pro Vás, jako takovou malou "kompenzaci" :D toho, že jsem zase poslední měsíc nějak nestíhala přispívat častěji, i když bych bývala moc ráda, kromě vtipu také takový fotosběr, z něhož jsem nějaké fotky slibovala v komentářích i předešlých článcích. Ráda bych se totiž rozloučila s houbařskou sezonou fotkami jedné naší úrody a receptem, poreferovala o lampionovém průvodu a ohňostroji ku příležitosti Velké Pardubické, které se také odehrála právě v říjnu a v neposlední řadě také o 14. Dnech poezie v Broumově. Loni i předloni jsem o nich sice psala rozsáhlou reportáž, nicméně letos se (alespoň dle méhou skromného soudu) příliš nevyvedly, a tak přidám jenom pár slov a alespoň nějaké to foto. Tak se na to rovnou vrhneme! Smějící se

Houbová úroda - konec září a okolí Týniště nad Orlicí, dál to asi ani popisovat nemusím:) V čele je obří kotrč, kterou se nám poštěstilo objevit:



Nezbytné Holinky :D







Falešná dršťková polévka patří k mnoha polévkám, které ráda vařím a ještě radši si na nich pochutnám :) Většinou ji dělám z všude dostupné hlívy ústřičné, jelikož kotrč se mi letos v září povedlo najít po více než 10ti letech podruhé v životě :D Ale je Vám asi jasné, že do polévky šla hned druhý den a všichni jsme si nevídaně pochutnali. Recept je, i když se to možná nezdá - velmi snadný. Tady ještě foto pravé dršťkové polévky z broumovské restaurace Střelnice - tahle polévka je prostě vyhlášená široko daleko a každým rokem, když dorazím na Dny poezie, tak moje první kroky míří sem, na polední menu a právě na ni - nemá chybu! Pravou dršťkovou já vůbec můžu, když se povede, ale tahle je vážně takový ten můj pomyslný TOP :D


Na másle se osmaží hlíva, v našem případě kotrč, nakrájená na menší kousky a asi 5 minut, než změkne. Vedle se v hrnci na másle dozlatova opeče cibulka, přidá se hladká mouka na jíšku, vše se pečlivě míchá a až vznikne hustá jíška, tak zalije horkým vývarem a ještě se metličkou vše dobře rozkvedlá. Pak se hrnec na chvíli odstaví. Přidá se hojné množství sladké papriky, kdo chce, může dodat i něco té pálivé, hrnec se zase vrátí na oheň a vše se nechá tak 20 minut vařit, aby se polévka zbavila moučného nádechu. Poté se přidají houby, polévka se dochutí solí, pepřem a sušenou majoránkou, nechá se ještě tak 5 minut na mírném plameni provařit a je hotovo :) Místo vývaru se dá samozřejmě použít i voda, také to tak někdy dělávám, ale chuť je pak taková...chudší, to je ale asi jasné :)


Koncem října proběhla další velká Pardubická, kterou jsem sledovala v TV, avšak předcházel jí tradiční lampionový průvod zakončený velkolepým a hudbou doprovázeným ohňostrojem nad řekou Labe, a aspoň toho jsme se zúčastnili osobně :) Velká nevýhoda byla taková, že poměrně hustě pršelo, takže to mnohé papírové svítilničky neustály (moje naštěstí ne - mám ji už mnoho let a jakožto ostřílená lampionářka jsem ji chytře schovávala pod deštníkem - a vydržela mi hořet až do začátku ohňopstroje:)), nicméně průvod netrval dlouho a určitě to umocnilo atmosféru. Na ohňostroj už se pak počasí umoudřilo a pršet rychle přestalo. Na průvodu se mi líbili také tajemní mniši v kápích, kteří svítili pochodněmi na několika místech trasy průvodu, aby se účastníci nepoztráceli a nesešli z ní :D Chudáci v tom dešti, ale měli alespoň kapuce! Tak pár fotek:







A samozřejmě závěrečný vtip:


Uff...Koukám, že už je toho požehnaně - tak to rozložíme a fotoreportáž ze Dnů poezie 2013 necháme na příště! :D

Užívejte listopadu co nejlépe a nejpohodověji a vydržte začínající předvánoční šílenství! :D

Háňa
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. listopadu 2013 v 18:42 | Reagovat

Houbičky pěkné, i polívečka - ale nic pro mne - houby nejím a dršťkovku taky ne! :-D

2 Včelka Včelka | E-mail | Web | 10. listopadu 2013 v 22:31 | Reagovat

Uáá, tak právě kotrč je moje nejmíň oblíbená houba, vždy jsem byla nešťastná, když ji mamča nebo babča našla, protože následovala ona nepravá dršťková, která je pro mě opravdu za trest :-D Navíc, jak roste v písku, snad se nám ještě nestalo, aby i po velmi důkladném mytí a oplachování se na dně talíře neobjevilo zrnko písku :-D

3 Včelka Včelka | E-mail | Web | 12. listopadu 2013 v 11:23 | Reagovat

Vím, že jsi na tom teď s časem na štíru, ale dostal se ke mě jeden projekt, který se posílá dál, a koho jiného bych měla nominovat než-li tebe :-P tak se na to můžeš mrknout, až bude čas a bude se ti chtít :-)

http://janethebee.blog.cz/1311/liebster-blog-award

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama